IMG_3080

U četvrtak, 03 aprila, provela sam šest  sati u šetnji gradom s Kimmie, gošćom iz USA. Vreme nas je poslužilo, dan je bio prekrasan. Našle smo se u 11 sati kod spomenika Miletića. Kimmie je autobusom došla iz Beograda gde je provela nekoliko dana prateći muža na poslovnom putu. Ona je Teksašanka, a poslednje tri  godine živi u Abu Dabiju. Iako je mnogo putovala po Evropi, prvi put je u Srbiji i do dolaska ovamo skoro ništa nije znala o našoj zemlji. Otšetale smo preko mosta do Tvrđave, uz put sam Kimmie u najkraćim crtama  upoznala sa istorijom Novog Sada i specifičnostima Vojvodine.  Na Tvrđavi smo prošetale, obišle nekoliko slikarskih ateljea, pogledale slike i razgovarale sa umetnicima. Kimmie je bila oduševljena prelepim pogledom sa Tvrđave na grad, Dunav i obronke Fruške gore. Odmorile smo se u kafeu na Terasi, zatim se vratile u grad. Kroz Dunavski park došle smo do Riblje pijace. Kao i ja, i Kimmie, kad god putuje, obavezno obilazi lokalne pijace. Šetnju smo produžile po Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i Pašićevoj ulici. Kroz Grčkoškolsku došle smo do Katoličke porte, pa preko Trga Slobode, pored Pozorišta otišle do Sinagoge. Imale smo sreće da je u Sinagogi u to vreme bilo nekoliko turista, pa smo i mi ušle i malo porazgovarale s njihovim vodičem. Kimmie je prvi put u životu bila u Sinagogi i bila je impresionirana njenom lepotom. Prošle smo pored moje bivše gimnazije, čuvenog Trčike i Menratove palate i šetnju završile u kafeu Teatar. Ona je ostala još malo da sama prošeta i kupi neki suvenir pre nego što se vrati za Beograd.

IMG_3073.jpg

Kimmie je veoma prijatna, simpatična, radoznala  osoba, bilo mi je zadovoljstvo da joj pokažem naš grad a imale smo dovoljno vremena da se bliže upoznamo i popričamo o našim porodicama, deci, obrazovanju, muzici, putovanjima, o njenom životu u Abi Dabiju, i mom u Moskvi …..

Jako joj se dopao naš grad, čak više nego Beograd, odnela je sa sobom lepe utiske i pregršt fotografija.

Evo šta mi je napisala posle odlaska:

Dear Dubravka,

I absolutely enjoyed learning about Novi Sad and Serbia. Serbia had such a rich history. My favorite was the Petrovaradin Fortress. There are beautiful views of the Danube and mountains from the fortress. As a matter of fact, I liked the fortress so much, I went back to Liberty Square and purchased a painting of the fortress.

Thank you for the wonderful tour around Novi Sad.

Kimmie

Dubravka Bajkin, griterka