Govoriti o svom rodnom kraju znači u isti mah: biti pristrasan, biti zaljubljen, biti nežan, biti detinjasto razbarušen i dostojanstven kao himna. Zato mi, Vojvođani, kad beležimo makar dva obična reda o ravnici s koje smo potekli, kad pokušavamo da zenicama kamere bar jednom namignemo za večnost, nalazimo, možda i nesvesno, takve predele, takve ljude, takve dokaze koji nisu samo gola statistika i bedekerska informacija.

Mika Antić

labud

Iako drugi po veličini grad u Srbiji, život u Novom Sadu je mnogo ležerniji nego u Beogradu. On svojim posetiocima nudi bogatu kulturu, buran noćni život, gastronomske užitke, nasmejane stanovnike. Pored ovoga, dok ste u njemu, pruža vam osećaj sigurnosti i ušuškanosti. Sve čime se Novi Sad diči upakovano je sa stilom i čeka vas da se i sami uverite u to. Šetnja urbanim prostorima će još više zagolicati vašu maštu i nametnuti mnoga pitanja čineći vas sve radoznalijim sa svakim korakom koji napravite. Otkrijte gde lokalno stanovništvo provodi vreme, zađite u skrivene pasaže, istražite delove grada u kojima do sada niste bili.

Novi Sad je nasmejan tokom cele godine. Leta su nekada bila letargična i potpuno dosadna. Onda se priča promenila – za samo nekoliko godina, grad je postao veoma živ i dinamičan, delom zbog brojnih kulturnih manifestacija koje su nastale zahvaljujući kreativnim umovima mladih ljudi. Ni zime u Novom Sadu nikada nisu hladne i puste. Dok šetate po snegu ili se borite sa hladnim vazdušnim strujama, iz obližnjih kafića će vas grejati miris toplog voćnog čaja, kafe sa cimetom ili kuvanog vina, začinjenog žamorom ljudi i prigušenom muzikom.

Najbolji način da upoznate grad jeste da upoznate Novosađane. Možete saznati mnogo više o gradu i načinu na koji on pulsira kroz lagani razgovor sa stanovnicima pre nego šetajući sa mapom u ruci. Odaberite nekoga ko će vas dočekati i svojom pričom obojiti sliku grada bojama koje će biti mnogo intenzivnije od onih u pisanim vodičima!