trg Razgledanje grada bi trebalo početi sa Trga Slobode, glavnog gradskog trga koji je svedok gotovo svih značajnih dešavanja – doček nove godine, proslave, koncerti, manifestacije. Trg uokviruju zgrada Magistrata (Gradska kuća), Finansijska palata (Vojvođanska banka), katolička crkva Imena Marijinog, Tanurdžićeva palata, hotel Vojvodina i druge. Centralno mesto na trgu zauzima statua Svetozara Miletića – novosadskog gradonačelnika, političara, novinara i advokata.

Zmaj Jovina ulica se pruža od Trga Slobode do Vladičanskog dvora i čini glavnu pešačku i trgovačku zonu Novog Sada. Naziv je dobila po čuvenom piscu dečijih pesama i lekaru Jovanu Jovanoviću Zmaju, čiji spomenik se nalazi na početku ulice ispred Vladičanskog dvora gde se nalazi ulaz u Dunavsku ulicu. Ona na slikovit način opisuje život Novog Sada iz nekadašnjih vremena i danas. U ovoj ulici je očuvana ambijentalna celina koja je među Novosađanima omiljena za šetnju, kupovinu ili predah u kafićima i restoranima.

Dunavski park je najlepši i najuređeniji park u Novom Sadu. U centralnom delu se nalazi jezero sa ostrvom „Eržebet“, posvećeno tragično stradaloj austrijskoj carici, u čiju spomen je zasađena žalosna vrba. U jezeru i oko njega se ponosno šepure labudovi Isa i Bisa i nekoliko pataka i kornjači. Ilija Ramic 087

Petrovaradinsko podgrađe ili Gradić na Petrovaradinskoj strani Novog Sada, predstavlja ambijentalnu celinu i zajedno sa Petrovaradinskom tvrđavom čini jedinstenu panoramsku celinu na desnoj obali Dunava. Podgrađe sa svojim uskim, krivudavim i kaldrmisanim ulicama i prelepim građevimana nosi šarm starih vremena.

Petrovaradinska tvrđava poznata je još kao Gibraltar na Dunavu. Veoma je dobro očuvana i važi za drugu po veličini tvrđavu u Evropi. Kula sa satom je jedna od najpoznatijih turističkih atraktivnosti tvrđave i Novog Sada. Na satu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi ljudi, a pogotovo lađari mogli da vide sa velike daljine koliko je sati.

tvrd

Dunav je za Novi Sad oduvek imao izuzetan značaj pa otuda i potiče njegov nadimak „Plava magistrala“. Novi Sad je grad sa najlepšim plažama na Dunavu – kako na ostrvima tako i na obali. Štrand je najlepša, najuređenija i najposećenija plaža u Novom Sadu. Oko Dunava se nalazi velika raznolikost prirodnih uslova, prirodnih staništa i različitih kultura, što sve čini bogati prirodni i kulturni diverzitet. Upravo to je najvažniji katalizator razvoja turizma.