Novosadski Griteri – ambasadori našeg grada

U Novom Sadu je 2013. godine pokrenut projekat Novi Sad Griters koji ima za cilj da okupi osobe različitih uzrasta i profila koje vole svoj grad i žele da ga, na inovativan i zanimljiv način, približe turistima.

Globalna Griter mreža (https://globalgreeternetwork.info/) okuplja više od 200 gradova širom sveta, a Novi Sad se u projekat uključio inicijativom profesora i studenata Fakulteta za sport i turizam- Tims.

Cilj projekta Novi Sad Griters je da formira bazu volontera koji bi na jedinstven način predstavili Novi Sad individualnim turistima (od jedne do šest osoba). Za razliku od profesionalnih turističkih vodiča, zadatak Gritera je da posetioce upoznaju sa Novim Sadom na način koji u fokus stavlja lični odnos domaćina ka gradu kao prostoru u kom ljudi žive, rade, studiraju, druže se i na različite načine provode slobodno vreme.  

Novosadski Griteri su vedre, nasmejane, fleksibilne, predusretljive i komunikativne osobe, kojima je zajedničko to što su ponosni na svoj grad i spremni su da ga posetiocima predstave iz jednog sasvim drugačijeg ugla.

Šta se očekuje od budućih Gritera?

Osnovni preduslovi da neko postane novosadski Griter su, pre svega, ljubav prema gradu, osnovno znanje o njemu i želja da se iskustvu posetilaca doda lični pečat. Upravo takav pristup domaćina omogućava da gosti upoznaju svakodnevni život lokalaca, njihovu kulturu, navike, omiljena mesta okupljanja, da se stope sa okruženjem i, barem na kratko, posmatraju grad kao da su i sami njegov sastavni deo.

Ukoliko kod sebe prepoznajete želju da emocije koje imate prema svom gradu prenesete na njegove posetioce, poziv Gitera može biti pravi izbor za vas! Pored novih iskustva, steći ćete i odličnu praksu u turističkom vođenju, prevazići tremu od javnog nastupa (ukoliko je imate), steći nove prijatelje iz celog sveta i usavršiti strani jezik koji govorite.

Kako se prijaviti na obuku za nove Gritere?

Ukoliko želite da se prijavite na obuku za nove Gritere koju organizuje Fakultet za sport i turizam, potrebno je da odaberete jednu od ponuđenih tema, pripremite interesantnu priču koja će, umesto velike količine informacija, sadržati zanimljivosti i vaš lični osvrt na odabrani deo grada ili objekte, te da je usmeno prezentujete na terenu, u terminu koji će biti naknadno saopšten svim prijavljenim kandidatima. Prezentaciji na terenu će prethoditi teorijska obuka u prostorijama Tims-a.

Prijave za obuku i polaganje

Prijave su otvorene od 13. do 22. marta 2019., a obuka i polaganje će se organizovati u periodu od 25. do 29. marta 2019. Termini teorijske i praktične nastave će biti prilagođeni kandidatima, a obuka će se održati u prostorijama Fakulteta za sport i turizam- Tims, u Radničkoj 30a.

Prijave na obuku se vrše popunjavanjem formulara koji je dostupan na zvaničnoj stranici Novi Sad Greeters, a eventualna pitanja i nedoumice možete slati na mejl info@novisadgreeters.rs.

Izbor tema

Kandidati mogu odabrati jednu ili više od sledećih tema:

 1. Novosadska pozorišta
 2. Glavni gradski trg i građevine koje ga okružuju (nekad i sad)
 3. Novosadski kvartovi
 4. Duhovno nasleđe multietničke sredine
 5. Pasaži i prolazi – Novi Sad van utabanih turističkih staza
 6. Urbane legende Novog Sada
 7. Al se nekad dobro jelo baš
 8. Novi Sad i muzika
 9. Studentski život u Novom Sadu
 10. Novi Sad –  Evropska prestonica kulture
 11. Novi Sad – Evropska prestonica mladih
 12. Kibicfenster – nekad i sad (šta se vidi s prozora?)
 13. Stare gradske priče
 14. Novosadska kafanologija
 15. Novosadske pijace
 16. Giblartar na Dunavu

Dobrodošli u Novi Sad Griters porodicu!